.

"Etsrike"

Ertsenrijk is een gehucht van Halen, gelegen ten zuiden van de dorpskern in de vallei van de Gete. In het verleden werd de naam van het gehucht geschreven als Echericke, Escherike of Etsrike. Het eerste deel van de naam zou dan afkomstig kunnen zijn van "etsel", wat weiland of hooiland betekent. Het tweede gedeelte "rike" zou omheining betekenen. Door zijn ligging naast de Gete zou het gebied geschikt geweest zijn voor weiden. 

In de dertiende eeuw ontstond hier het laathof "Hof van Langdorp of van Vlierbeek"
(lagere rechtbank), gebonden aan een heerlijkheid (territorium van een landsheer). Het gebied groeide uit tot een langwerpig braakliggend weiland waarrond hoeves en huizen werden gebouwd.

De Woning

Anno 1975,...

Deze vroegere veekoopmanshoeve werd in de jaren '40 gebouwd door een welgestelde familie van veehandelaars. De aanhorige weides en bos zijn ook nu nog goed voor een oppervlakte van 5 ha.

De Vakantiewoning 

Sinds 2021, ...

Na een grondige renovatie werd de hoeve een vakantieverblijf voor 20 personen.

In de woning kan men in de eetkamer, zithoek, ingerichte keuken, aperitief- en ontspanningsruimte de gelegenheid nemen om -het in groep- op vakantie zijn ten volle te benutten. Teneinde alsnog het nodige comfort en privacy van de verblijvers te waarborgen beschikt de woning over 8 ruime slaapkamers en 6 badkamers.